+30 27210 24880info@remis.gr

Συμβουλές

  • Δαγκώστε καλά τη γάζα που σας έχει τοποθετήσει στο στόμα ο ιατρός σας για διάστημα 40 λεπτών.
  • Δεν θα πρέπει να φτύσετε καθόλου την πρώτη ημέρα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει λίγο αίμα στο στόμα τις πρώτες ημέρες!
  • Τοποθετήστε μια παγοκύστη εξωτερικά της περιοχής της επέμβασης για 10 λεπτά ανά μισή ώρα και για διάστημα μίας ημέρας.
  • Την πρώτη ημέρα θα πρέπει να αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών. Από τη δεύτερη ημέρα και μετά μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας κανονικά αποφεύγοντας όμως την περιοχή της επέμβασης. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο στοματικό διάλυμα για όσο διάστημα σας έχει υποδείξει ο ιατρός σας.
  • Θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και την οποιαδήποτε ενόχληση του τραύματος.
  • Τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να αποφύγετε τις ζεστές και σκληρές τροφές. Οι τροφές σας θα πρέπει να είναι μαλακές και κρύες.
  • Τη δεύτερη και τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα στην περιοχή της επέμβασης. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
  • Ακολουθείστε με λεπτομέρεια τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί και τηρείτε ακριβώς την δοσολογία και την συχνότητα λήψης των φαρμάκων.
  • Τα ράμματα θα αφαιρεθούν από τον ιατρό σας στο προγραμματισμένο ραντεβού.
  • Σε οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας.
Τι πρέπει να προσέξω μετά τη συνεδρία της Ενδοδοντικής Θεραπείας;
 
  • Αποφύγετε να μασήσετε για διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας, ώστε να σκληρύνει το προσωρινό υλικό του σφραγίσματος.
  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά τη συνεδρία το δόντι να παρουσιάζει ευαισθησία, τόσο στο κλείσιμο όσο και κατά τη μάσηση. Καλό είναι να αποφύγετε τη μάσηση σκληρών τροφών και να μασάτε από την αντίθετη πλευρά.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, είναι δυνατόν να προκύψει πόνος ή και πρήξιμο. Για τον πόνο μπορείτε να λάβετε κάποιο παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες πχ Depon, Algofren, Niflamol ανά 8 ώρες. Για το πρήξιμο θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με το ιατρείο και να μη λαμβάνετε κάποια αντιβίωση αυθαίρετα!
  • Σε κάθε εφαρμογή του νάρθηκα λεύκανσης θα πρέπει να έχετε βουρτσίσει καλά τα δόντια σας.
  • Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα υλικού λεύκανσης στο εσωτερικό του νάρθηκα, αντίστοιχα σε κάθε θέση δοντιού και φορέστε τον στο στόμα σας.
  • Κρατείστε τον νάρθηκα λεύκανσης στο στόμα όσο χρονικό διάστημα σας έχει συμβουλεύσει ο ιατρός σας και συνεχίστε το πρόγραμμα της λεύκανσης στο ιατρείο με το αμερικάνικο σύστημα "Beyond Polus Advanced".
  • Εάν τυχόν εμφανιστεί ευαισθησία τις πρώτες ημέρες της λεύκανσης αυτό είναι φυσιολογικό. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή φθορίου για λίγα λεπτά της ημέρας, τοποθετώντας το φθόριο στο εσωτερικό του νάρθηκα.
  • Για να διατηρήσετε το λαμπερό σας χαμόγελο αστραφτερό, μπορείτε ανά έξι μήνες και μετά τον καθαρισμό των δοντιών σας, να εφαρμόζετε τον νάρθηκα λεύκανσης στα δόντια για λίγες ημέρες με το υλικό του!
Γιατί κάνουμε ενδοδοντική θεραπεία;

Ενδοδοντική θεραπεία κάνουμε όταν το νεύρο ενός δοντιού έχει μολυνθεί από μικρόβια και έχει υποστεί φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί. Ο στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση του δοντιού στο στόμα και η αποφυγή της εξαγωγής.

Ποία είναι τα συμπτώματα ενός δοντιού που χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Αυτά μπορεί να είναι ήπιος έως και ισχυρός πόνος στο κρύο ή στο ζεστό, πόνος στη μάσηση ή και αυτόματα δίχως να πιέσουμε το δόντι μας. Ορισμένες φορές μπορεί και να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα!

Πως γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση γίνεται με το να παρέμβουμε στο εσωτερικό του δοντιού με σκοπό να απομακρύνουμε όλα τα μικρόβια αλλά και τον μολυσμένο πολφό! Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον τα επώδυνα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα σφραγίσουμε τις ρίζες του δοντιού με ειδικά υλικά ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά τυχόν προβλήματα.

Θα πονέσω κατά τη θεραπεία της απονεύρωσης;

Η θεραπεία της απονεύρωσης είναι ανώδυνη και γίνεται πάντοτε με τοπική αναισθησία. Ορισμένες φορές και ανάλογα το πρόβλημα του δοντιού μπορεί να υπάρξει ήπια ή και έντονη ενόχληση, ενώ το δόντι μπορεί να είναι λίγο έως πολύ ευαίσθητο στη μάσηση ή το άγγιγμα. Αυτή η κατάσταση όμως είναι παροδική και συνήθως παρέρχεται με τη λήψη ενός παυσίπονου.

Μπορεί τα απονευρωμένα δόντια να σπάσουν;

Ένα δόντι για να καταλήξει να θεραπευτεί με ενδοδοντική θεραπεία, συνήθως έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος οδοντικής ουσίας λόγο της τερηδόνας που το "χάλασε". Άρα θα λέγαμε πως είναι δομικά αδύναμο και εύκολα κατά τη διάρκεια της μάσησης μπορεί να σπάσει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το συντομότερο να τοποθετούμε μια στεφάνη (θήκη) έτσι ώστε να το κρατήσουμε ακέραιο στο φραγμό.